* vezi la sfarsitul postului un filmulet cu etapele prezentate in post. Filmuletul are ca actor principal pe mama :)
Si uite cum face mama cozonacul:
Ca sa fac 2 cozonaci am nevoie de:
1 kg de faina buna;
5-6 oua, depinde cat de mari sunt + inca 2 pentru umplutura (nuca de la mijloc);
300 gr zahar;
coaja rasa de la o lamaie / 1 lingura de coaja de lamaie;
un praf de sare (adica un varf mic de cutit);
½ litru lapte;
cat 2 nuci de drojdie;
200-300 gr nuca pisata;
1 lingura de cacao;
9 linguri de ulei;
Si cam atat, dupa asta se impart ingredientele.
1) Drojdia
Peste drojdie, pun zahar (1 lingurita) si o frec bine, ca sa se lichefieze
2) Amestecul de ou, zahar si lapte
Pun intr-un castron ouale + zaharul si le bat bine impreuna cu praful de sare si zaharul vanilat si coaja de lamaie. Adaug si ¾ din lapte, cu restul de ¼ oparesc faina (vezi mai jos).
3) Oparesc faina si pregatesc maiaua
Iau 1 lingura de faina si o pun intr-un castron si o oparesc cu laptele pastrat (cam ¼ din cantitatea totala), pe care l-am dat in colocot. Las amestecul de faina si lapte sa se raceasca (sa fie caldut) si adaug peste si drojdia lichefiata.
Rezulta maiua :). Care trebuie sa creasca de 4 ori. Cand creste o dau in jos (o apas cu o lingura)
Sfat: Laptele, cand oparim faina, il turnam tot odata, nu pe bucati.
4) Intre timp pregatesc formele
Ung forma cu ulei si pun pe margini si pe fund hartie pentru copt (pe vremuri ii zicea hartie pergament)
5) Fac aluatul si il framant
Peste faina pun amestecul de lapte zahar, oua si mirodenii plus maiaua. Il amestec bine si framant pana cand se omogenizeaza. Dupa care, pun coca la crescut, cu un servet curat peste, la un loc caldut.
Sfat: Cand se dubleaza volumul cocii, consider ca a crescut destul
6) Pregatesc umplutura
Intre timp pregatesc umplutura: nuca si cacao din mijlicul cozonacului).
Separ albusul de la 2 oua, pe care le bat bine, cu zahar. Cam 2 linguri de zahar sunt suficiente. Peste pun nuca rasnita (pisata) si cacao.
Sfat: Galbenusul il pastez, ca sa ung cozonacul.
7) Pun umplutura in aluat si aluatul in forma.
Dupa ce s-a dublat aluatul, il impart in 2, fiecare bucata o intind, cam de 1 cm grosime. O ung umplutura din albus de ou si nuca si cacao. Rulez aluatul si il pun in formele, pregatite dinainte.
Ii las sa stea in forma, ca sa creasca. Trebuie sa se dubleze in forma.
Inainte sa-l bag in cuptor, ung cozonacii cu galbenusul pastrat.
La cuptor ii tin cam 45 de minute.
Ca sa verific ca e gata, folosesc un betisor, sau o scobitoare. Nu trebuie sa se lipeasca nimic pe scobitoare, cand o infig in cozonac.
Mama zice: Acum incepe sa fie frumos, incepe sa miroasa a cozonac.
Atentie: Nu deschizi usa cuptorului in primele 15 minute! Cuptorul trebuie sa fie deja incalzit, cam la 170 de grade.
Sfat: Poti sa-ti dai seama ca sunt gata si dupa greutate. Cand iei tava in mana trebuie sa simt ca e usoara.
Sfat: Depinde mult de cuptor. Sa fii atent si daca arde sau nu cuptorul. Daca arde de sus, poti sa pui o folie de staniol deasupra, daca arde de jos, il pui mai sus.
8) Mancam :)
Sfaturile mamei:
1. Toate ingredientele trebuie sa fie la temperatura camerei (mai ales oualesi faina, dar si celelate)
2. Cuptorul trebuie sa fie cald, cand bagam cozonacii. Cand te apuci de pregatit, sa dai drumul la cuptor. In jur de 170 de grade este bine.
Uite si un filmulet, care explica cum se face. Toate drepturile rezervate mamei mele :)
Multumim pentru film este foarte elocvent. Desi e inca post, propun sa organizati si o degustare cu produsele rezultate, nu de alta dar am udat tastatura in timp ce priveam...
RăspundețiȘtergereLiviu's Mom rules! si sustin ideea Valentinei cu degustarea...adica nu e frumos sa ne lasi asa cu imagini...
RăspundețiȘtergereEu am degustat.
RăspundețiȘtergereE foarte bun cozonacul.
Poate de Paste o sa fie si cozonac cu rahat .
Am luat la cunostinta dorintele si o sa transmit mai departe
RăspundețiȘtergeremersi de reteta, am cules niste idei noi pt cozonac, o sa le incerc
RăspundețiȘtergerehm, ai reusit sa redai o parte din specificul craciunului :d. si mama ta mi-a facut o pofta incredibila de cozonac . ce va urma? :>
RăspundețiȘtergereAm mutat blogul de curand pe platforma Blogger si comentariile nu s-au important bine, asa ca le-am adaugat de mana. De aia toate datele sunt din aceiasi zi, dar ele au fost scrise candva prin decembrie 2009.
RăspundețiȘtergeremaria, cozonacul ai foarte bun ,am facut si eu unu.
RăspundețiȘtergereNu e nimeni cu numele Maria care a participat la facutul cozonacului :), dar ma bucur ca ti-a fost folositor filmuletul!
RăspundețiȘtergereDoar 9 linguri de ulei??? Nici un pic de unt? ??Toate retetele pe care le-am vazut( unele le-am si incercat), contineau mult unt. Nu intelege ca regret, dar as vrea sa stiu sigur inainte de a-l incerca! Arata atat de bine!
RăspundețiȘtergere@Anonim, da, doar uleiul e suficent. Sa incerci si reteta noastra, si sa-mi zici cum iese :)
RăspundețiȘtergereMultumesc ! Luni il fac, am cumparat deja toate ingredientele! Sa am bafta!! Revin sa-ti spun, eventual sa-ti si arat,rezultatul!
RăspundețiȘtergereFoarte bun si pufos! A fost nevoie sa mai adaug un pic de faina si 3 linguri de ulei, dar rezultatul a fost peste asteptari. Multumesc tie si mamei tale!
RăspundețiȘtergere@Anonim Ma bucur mult ca ti-a iesit :). La mai multi cozonaci!
RăspundețiȘtergeream sa il incerc si eu am incercat mai multe retete au fost buni cozonacii nu zic ca nu dar nu pe masura asteptarileor mele eu ii vreau pufosi chiar azi am sa o incerc reteta
RăspundețiȘtergeredaca imi iase cozonacii pufosi ca in filmuletul vostru am sa fac multiiiii ca sa le dau vecinilor mei de aici din alicante (spania)ca sa vada ca si noi romanii suntem experti in multe lucruri nu facem numai lucruri relecum cred ei
RăspundețiȘtergereSa-mi spuneti daca va ies :), si daca aveti intrebari lasati un comentariu ;)
RăspundețiȘtergereacum sunt in cuptor, arata foarte bine si casa s-a umplut de miros de cozonac:)
RăspundețiȘtergere@Eliana - abia astept sa aflu cum au iesit :)
RăspundețiȘtergeresunt anonim din mesajul din data de 5 decembrie 2010 cea cu spania . foarte buna reteta am facut 3 cozonaci superbi, frumosi, crescuti, pufosi,gustosi ce sa mai zic maine va avea loc degustarea de catre o prietena a mea spanioloaica sa vedem parerea ei pe care am sa vo transmit si dv multumesc mult pt reteta sunt incantata de rezultat numai bine
RăspundețiȘtergere@Anonim - ma bucur mult ca a iesit bine :). O sa-i spun si mamei, sunt convins ca si ea se va bucura. Multumesc ca mi-ai spus cum a iesit ;)
RăspundețiȘtergere